Bałkany 2018 - Albania porady praktyczne – co zjeść? Kuchnia albańska.

Kuchnia albańska jest przede wszystkim bardzo syta, a podawane posiłki obfite. Tradycyjne dania są dosyć proste i ekonomiczne, co przekłada się na ceny w restauracjach, za wartość niższą niż w Polsce dostajemy porcję, którą mogą się najeść dwie osoby, a do tego bardzo często zostaje podany pyszny, ciepły chlebek i woda za free. Oczywiście im bliżej atrakcji turystycznych, tym ceny wyższe.

Kuchnia oferuje wiele dań jednogarnkowych, najczęściej podawanych w glinianych naczyniach. Z mięs dominuje tu jagnięcina (Qengji), baranina (deleje) i koźlina (dhi), choć znajdziemy też dania z wieprzowiny (derri), wołowiny (wici) czy kurczaka (pule). Przepyszne warzywa podawane w formie grillowanej lub nieskomplikowanych surówek z oliwą z oliwek i często (na wzór sałatki szopskiej) posypywanych serem owczym lub kozim. Desery jak dla nas są zbyt słodkie, najczęściej namoczone w kleistym syropie, ale leciutkie trilece pokochaliśmy od pierwszego kęsa:) Bardzo popularne są tu sery, słone jogurty, orzechy i miód. Kawa (kafe) jest wręcz napojem narodowym i wielu Albańczyków spędza mnóstwo czasu przesiadując w działających nawet w najmniejszych wioskach kafenach (warto tu wspomnieć, że są to głównie mężczyźni, więcej ciekawostek o Albanii tu). Herbata jest traktowana jako napar leczniczy, więc możemy być lekko rozczarowani smakiem tamtejszego çaju. Elementem na stałe wpisanym w krajobraz każdego miasteczka czy większej wioski są piekarnie oferujące szeroki wachlarz pachnących wypieków.

Kuchnia albańska zdecydowanie przypadła nam do gustu, choć niektóre potrawy wydają się być dość egzotyczne;)

Należy spróbować:
  • Byrek – przekąska z ciasta podobnego do francuskiego z różnym nadzieniem (z serem - me diathe, z mięsem - me mish, ze szpinakiem - me spinakq, z pomidorami - me domate, z jogurtem - me kos, z cebulą - me qepe)
  • Jogurt słony
  • Grillowany ser kackaval lub shuqur
  • Qofte - grillowane kotleciki z mielonego mięsa najczęściej uformowane w ruloniki (najsłynniejsze z Korczy)
  • Kukurec – płucka lub inne podroby zawinięte w owcze jelita
  • Pace koke - zupa na owczej głowie
  • Pilaf – ryż podawany jako dodatek lub danie główne z sosem, warzywami, ziołami
  • Frutti e detit - owoce morza (głównie na wybrzeżu; karkalec – krewetki, midhje – małże, kallamar – kalmary, oktapod - ośmiornica)
  • Pstrąg (trofte) koran lub belushke (z jeziora ochrydzkiego)
  • Tavë dheu – rodzaj zapiekanki z serkiem twarogowym i wątróbką (lub jagnięciną) podawana w gorącym, glinianym naczyniu
  • Tavë kosi – jagnięcina zapiekana w jogurcie
  • Këmbë bretkose – Żabie udka (popularne w Permecie)
  • Supe peshku – zupa rybna
  • Pace koke zupa na owczej głowie
  • Fasule – biała fasola z kawałkami mięsa
  • Paidhaqe – grillowane żeberka kozy lub owcy
  • Musaka - zapiekanka z mięsem mielonym, bakłażanem, ziemniakami i beszamelem
  • Kokë qengji – głowa jagnięca z rusztu (nie przekonała nas;))) pozostaliśmy przy tradycyjnym steku;)
  • Perime zgare – warzywa grillowane
  • Trileće – nasączony trzema rodzajami mleka biszkopt ukryty pod warstwą karmelu
  • Kabuni – ryżowy deser z baraniną (najpopularniejszy w Krui). Uwaga – jest dosyć ciężki i nie wszędzie jest podawany przed południem
  • Kos me mjaltë dhe arra - jogurt z miodem i orzechami (obowiązkowo na przełęczy Llogara!)
  • Gliko – owoce lub warzywa w syropie (głównie rejon Permet)
  • Skënderbeu Konjak – chluba kraju, miejscowa brandy; dostępny na każdym kramiku z pamiątkami, ale trzeba uważać na podróbki i chyba bezpieczniej kupić w sklepie
  • Raki rrushi – wysokoprocentowa wódka z winogron, najpopularniejszy trunek w kraju
  • Birra Korça – najpopularniejsze albańskie piwo
  • Birra Tirana – stołeczne piwo, równie popularne

byrek

byrek

słony jogurt

grillowany ser kackaval

ser kackaval

qofte

qofte

kukurec

pilaf

owoce morza

pstrąg

pstrąg

tavë dheu

paidhaqe

stek jagnięcy

perime zgare

trileće

trileće

kabuni

kos me mjaltë dhe arra

gliko

birra Korça

Raki rrushi

Inne smakołyki:
  • pyszny, chrupiący, często podawany ciepły chleb
  • najróżniejsze wersje sałatki szopskiej
  • ser kozi
  • domowe winko z kempingu w Beracie:)
  • owoce i warzywa obowiązkowo z bazarków od lokalnych sprzedawców. Tak pysznej cebuli nigdy nie jedliśmy:)
  • słodycze głównie tureckiego pochodzenia jak tulumba czy baklawa
  • zioła i przyprawy zakupione w przydrożnych kramikach

jeszcze gorący chlebek:)

sałatka szopska

sałatka szopska

kozi ser

domowe winko







baklawa

chałwa

galaretki

tulumba


suszone zioła

Na skróty:

Bałkany 2018 - Albania porady praktyczne – najlepsze trasy widokowe w Albanii
Bałkany 2018 - Albania porady praktyczne – ciekawostki, obyczaje, na co uważać w Albanii
Bałkany 2018 - Albania porady praktyczne – jakość dróg w Albanii
Bałkany 2018 - Albania porady praktyczne – co zjeść? Kuchnia albańska.
Bałkany 2018 - Albania porady praktyczne – winiety, opłaty drogowe
Bałkany 2018 - Albania porady praktyczne – waluta
Bałkany 2018 - Albania porady praktyczne – granice, wymagane dokumenty
BAŁKANY 2018 - Dzień 1-3 Polska - Serbia: Belgrad
BAŁKANY 2018 - Dzień 4 Serbia - Macedonia: Belgrad - Skopje
Bałkany 2018 - Dzień 5 Macedonia: Skopje – Kanion Matka – Tetovo malowany meczet – Park Mawrowo (zatopiony kościół) – trasa R1201 część – monastyr Sveti Jovan Bigorski – Struga
Bałkany 2018 - Dzień 6 Macedonia - Albania: Struga – Ochryda – Pestani – Jezioro Ochrydzkie – Klasztor Św. Nauma - Jezioro Prespa – trasa 504 – trasa SH79 – trasa SH75 ( część I ) - Farma Sotira
Bałkany 2018 - Dzień 7 Albania: Farma Sotira – trasa SH75 (część II) - źródła termalne Benje – Girokastra
Bałkany 2018 - Dzień 8 Albania: Kemping Girokastra – Błękitne Oko – Riviera Albańska SH8 - Saranda – plaża Lukowa – Porto Palermo – plaża Dhermi – plaża Palase
Bałkany 2018 - Dzień 9 Albania: Plaża Palasë – Przełęcz Llogara trasa SH8 – Wlora – Zwernec – Berat
Bałkany 2018 - Dzień 10 Albania: Berat – Kanioni i holtes – Oko Cyklopa – Tirana Kashar
Bałkany 2018 - Dzień 11 Albania: Tirana Kashar – Kruja – Szkodra
Bałkany 2018 - Dzień 12 Albania: Szkodra – SH21 - Góry Przeklęte – Theth – SH20
Bałkany 2018 - Dzień 13 Albania - Czarnogóra: SH20 – Sveti Stefan – Lovcen – trasa R1 (P1) – Kotor
Bałkany 2018 - Dzień 14 Czarnogóra: Kotor – trasa R1 przy Lovcen – Monastyr Ostrog – Żabliak
Bałkany 2018 - Dzień 15 Czarnogóra - Chorwacja: Żabliak – Durmitor R14– Piva Canyon Road - Suza Chorwacja
Bałkany 2018 - Dzień 16-17 Chorwacja - Polska: Suza - Dolny Kubin - Warszawa

Komentarze

Popularne posty